Co-terapia o noua practica in psihologie.

Co-terapia o noua practica in psihologie.

Psihologii practicieni, au aratat ca, atunci cand ne ocupam de problemele de cuplu, nu este eficient sa abordam doar psihoterapia individuala, adica sa ne focusam atentia doar pe unul dintre parteneri. Acest lucru ar scoate in evidenta ca am nega implicarea ambilor parteneri si am pune toata povara disfunctionalitatii relatiei de cuplu, in sarcina unui singur partener.

Daca procesul psihoterapeutic are loc doar cu partenerul care prezinta „problema„, celalat partener, teoretic „neimplicat si functional” poate nega sau distruge, in unele cazuri, efortul psihoterapeutic, la inceput din lipsa de cunoastere a ceea ce inseamna un proces terapeutic, iar in final din frustrare.

Relatia psihoterapeutica tine seama de felul subiectiv, cognitiv si emotional, constient si inconstient, in care pacientul il priveste pe psihoterapeut si invers, terapeutul pe pacient. Aceasta relatie ia fiinta chiar odata cu intentia de a avea o conversatie terapeutica si nu se termina o data cu incheierea terapiei. (Vogel T. R. 2008)

Si mai relevante sunt aceste nevoi, atunci cand cuplul se confrunta cu problematica unor disfunctii sexuale. Experimentele si testarile psihologice au aratat, fara echivoc, ca nici un barbat nu va intelege pe deplin sexualitatea feminina, fie ea functionala sau disfunctionala, din simplu motiv ca nu va putea experimenta un orgasm ca o femeie. De asemenea, nici o femeie nu va putea intelege pe deplin sexualitatea masculina, functionala sau disfunctionala, din simplul motiv ca nu va experimenta niciodata nevoia de ejaculare ori de eliberare a lichidului seminal.

Studiile in psihologie, au aratat, ca orice investigatie in problematica de cuplu si in paralel cu psihoterapia individuala, are nevoie de un interpret, care sa poata sa explice raspunsul sexual al sexului opus.

Astfel s-a aratat ca atunci cand vorbim de psihoterapie de probleme de cuplu, dar mai ales cand ne ocupam de problematica disfunctiilor sexuale in cuplu cea mai eficienta abordare este cu o echipa de psihologi, o femeie si un barbat.

 Spre exemplu, ajuta foarte mult ca partenera sa aiba langa ea o femeie psiholog/psihoterapeut, care sa o ajute sa exprime ceea ce simte, sotului ei si co-terapeutului, si, reciproc, barbatul s-ar face mult mai bine inteles de catre sotie, cand, cu ajutorului psihologului barbat/psihoterapeutului, poate vorbi despre presiunea sociala, teama, preocuparea fata de sex etc. intr-o maniera clara, asertiva.

In acest scop, am prezentat lucrarea cu tematica „Particularitati ale co-terapiei in tratarea tulburarilor sexuale si a problemelor de comunicare in relatia de cuplu”  in cadrul Conferintei Nationale de Psihologie a Sexualitati, din aprilie 2012, alaturi de colegul meu Marius Pentilie. In care am dorit sa evidentiem rolul pozitiv pe care il joaca coterapia, formata dintr-un parteneriat psiholog femeie si psiholog barbat in rezolvarea problemelor, de orice natura survenite in relatia de cuplu.

Co-terapia reprezinta un procedeu terapeutic prin care doi, sau mai multi terapeuti conduc sedintele de psihoterapie si care implica participarea unuia sau mai multor clienti:  in grup, o familie, un cuplu in acelasi timp si in acelasi spatiu. Acesta metoda terapeutica presupune ca terapeutul sa colaboreze deopotriva cu clientul / clientii, cat si cu un alt psihoterapeut.

Cuplul indentifica in cei doi psihoterapeuti (femeie – barbat) simbolul familiei de origine, sau chiar cuplul din terapie.

Co-terapia faciliteaza un obiectivism mult mai inalt, un numar mai mare de solutii descoperite cu cei doi psihoterapeuti.

Procesul terapeutic are in vedere faptul ca in tratarea disfunctiilor sexuale, clientul este relatia de cuplu, nu doar sotul sau sotia.

Practica co-terapeutica, poate sa fie extinsa si in alte scopuri terapeutice, nu doar in abordarea problemelor de cuplu. Rezultate la fel de eficienta am semnalat si in problemele de familie, terapia de grup unde clientii au putut mai bine sa se identifice in prezentarea problemelor cu psihologul femeie sau, dupa caz cu psihologul barbat.

Co-terapeutul are rol de supervizare in timpul sedintei de psihoterapie permitand psihoterapeutului sa repereze  elemente pe care altfel le-ar fi putut scapa din vedere. Daca co- terapeutul sesizeaza o astfel de situatie, sedinta poate fi  intrerupta pentru a elabora ipoteze si a discuta aspectele respective astfel incat sa se orietenteze intr-un  sens sau altul intrevederea. ( Selvini, 1980)

Pentru anumite echipe co-terapeutul este cel care dirijeaza practic sedinta,  terapeutul fiind considerat membru al sistemului. Co-terapeutul ii confera terapeutului o perspectiva diferita si il orienteaza astfel incat sa evite contra atitudinile manifeste sau coalitiile cu un membru al familiei. (Andolfi, 1987).

Psiholog ClujPsihoterapeut Cluj-Napoca

Cabinet de psihologie Stela Neamt

Family Therapy Sourcebook – Palazzoli Selvini, Boscolo, Cecchin, & Prata, 1978a, 1980

Tempo e mito nella psicologia familiare – Andolfi Maurizio; Angelo Claudio, 1987, Bollati Boringhieri

One thought on “Co-terapia o noua practica in psihologie.

  1. Howdy! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and wonderful style and design.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *