Cuplul si terapia disfunctiilor sexuale.

Terapia sexuala reprezinta o abordare a tratamentului problemelor sexuale. Aflam despre existenta acestor probleme, in cadrul sedintelor de psihoterapie de cuplu.

Rezultatele studiilor psihofiziologice din anii ’60 care trateaza raspunsul sexual la subiecti functionali din punct de vedere sexual, au permis ginecologului William Masters si psihologului Virginia Johnson sa dezvolte un format terapeutic pentru tratamentul inadecvarii sexuale. In acest format, problemele sexuale erau discutate deschis, nu se punea accentul pe conflicte din trecut, ce ar fi consumat timpul, si existau sugestii directe pentru o inversare a simptomelor esecului sexual. Masters si Johnson au preferat sa aplice tehnicile dezvoltate pe cupluri deoarece interactiunile din interiorul cuplului contribuie in multe feluri la dificultatile sexuale. Alti terapeuti au oferit un tratament prin psihoterapie individuala sau in grupuri de indivizi sau cupluri. Multe alte abordari s-au dezvoltat din terapia comportamentala si rational-emotiva concentrandu-se pe anxietate de performanta si frica de esec. Altii psihologi au folosit interventii din terapia de cuplu si terapie de grup. Este corect sa spunem acum ca aproape toate abordarile ale dificultatilor sexuale incorporeaza elemente de la formatul sex terapiei dezvoltate de Masters si Johnsons. (W. Everaerd, 2001)

Rolul anxietatii in disfunctiile sexuale a fost evidentiat de Norton GR (1984) intr-o metaanaliza, trecand in revista studii care a) compara anxietatea si alte masuratori ale psihopatologiei intre normal si disfunctional, b) evalueaza eficacitatea procedurilor de reducere a anxietatii in tratarea disfunctiilor sexuale si c) incearca sa identifice stimuli anxiogeni care afecteaza arousal-ul. Aceste studii, in general, sugereaza ca a) anxietatea este comuna la oamenii cu disfunctii sexuale, dar nivelul si felul anxietatii poate varia destul de mult interindividual, b) procedurile de reducere a anxietatii imbunatatesc o parte, dar probabil nu toatea aspectele disfunctiilor sexuale si c) cercetari recente au inceput sa identifice cativa factori in legatura cu anxietatea care pot afecta arousal-ul sexual.

Desensibilizarea sistematica poate fi folosita cu success pentru diferite tipuri de disfunctii sexuale atat la barbati cat si la femei, si poate fi imbinata cu diferite alte tehnici in functie de particularitatile fiecarui caz. De exemplu, W. Charles Lobitz si Joseph LoPiccolo (1972) dupa ce au tratat cupluri pentru o varietate de disfunctii sexuale, de la disfunctie orgasmica primara la femei la ejaculare precoce si disfunctii erectile la barbati, au adaugat la programul “orthodox” de tratament comportamental bazat pe desenzibilizare in vivo, mai multe metode adaptate din alte psihoterapii sau introduse relativ recent. Ei au observant ca o combinatia dintre fantezii erotice, literatura si un program sistematic de masturbare, imbunatateste de obicei raspunsul sexual. Deasemenea, jocurile de rol care se concentreaza pe raspunsul orgasmic dezinhiba orgasmul feminin, iar autodivulgarea terapeutului reduce inhibitia si anxietatea clientului modeland o acceptare deschisa a sexualitatii. Sunt folosite totodata automonitorizari zilnice ale subiectilor despre propriul comportament sexual, si isi planifica singuri tratamentul pentru fazele finale si lunile care urmeaza dupa psihoterapie.

Psiholog / Psihoterapeut Cluj
Cabinet de Psihologie – Stela Neamt

Bibliografie
W. Everaerd, Sex Therapy, Clinical Psychology of, In: Editors-in-Chief: Neil J. Smelser and Paul B. Baltes, Editor(s)-in-Chief, International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences, Pergamon, Oxford, 2001, Pages 13965-13969, ISBN 9780080430768, 10.1016/B0-08-043076-7/01316-4.

W. Charles Lobitz, Joseph LoPiccolo, New methods in the behavioral treatment of sexual dysfunction, Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, Volume 3, Issue 4, December 1972, Pages 265-271,
Norton GR, Jehu D, The role of anxiety in sexual dysfunctions: a review, Arch Sex Behav. 1984 Apr;13(2):165-83. [Pub Med]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *