Consiliere psihologica

Termenii de consiliere, suport, psihoterapie, terapie, ingrijire, sunt folositi interschimbabil. Uneori, nici pentru cei de specialitate (psihologi, psihiatri, consilieri scolari etc.), acesti termeni nu sunt pe deplin clari.

Consiliere vs. psihoterapie

Principala dificultate de a defini consilierea vine din confuzia care se face in mod curent in legatura cu termenul de psihoterapie. Consilierea nu este o psihoterapie mai simpla sau mai simplista – este altceva.

Consilierea psihologica este dedicata unei arii foarte largi de probleme – poti face apel la consiliere atunci cand esti in dificultatea de a lua o decizie cu privire la cariera, atunci cand schimbi locul de munca sau domiciliul, atunci cand intri intr-o noua relatie etc.
Ceea ce este important, insa, este ca dificultatea psihologica a persoanei sa fie clar delimitata

Consilierea psihologica a persoanelor in dificultate psihologica este unul dintre cele mai utile instrumente pentru depasirea unor probleme stresante de viata.

Este indicat, ca acest tip de  consiliere psihologica sa fie efectuata de cineva cu competente in acest sens (psihologi, psihoterapeuti, consilieri, etc.) si are ca scop principal sprijinirea persoanei in a-si clarifica situatia de viata si in a atinge scopurile prin luarea de decizii informate si cu sens.

Principalul scop al consilierii psihologice este rezolvarea de probleme de natura emotionala sau interpersonala. Ca urmare, consilierea este cea care pune la dispozitia persoanei o serie de instrumente pentru a depasi dificultatea.

Cine ne consiliaza?

Consilierea psihologica poate fi efectuata de o paleta larga de profesii, cu conditia sa existe o formare prealabila. Pe langa psihologi / psihoterapeuti si psihiatri, exista medici de familie, asistente medicale, asistenti sociali, educatori care au asemenea competente, lista ramanand deschisa.
Trebuie sa fim atenti, totusi, pe mana cui ne lasam. Este indicat, daca doriti sa apelati la un consilier, sa puneti cateva intrebari elementare: daca are o formare prealabila si daca are o experienta in probleme similare cu cele cu care ne confruntam.

Caracteristici ale consilierii

  • Persoanele (clientii) care apeleaza la consiliere nu sunt considerate “bolnave” mental si nici nu sunt tratate ca pacienti.
  • Consilierea este centrata pe prezent si pe viitor.
  • Consilierul nu este o figura autoritara, ci este un educator si un partener al clientului in atingerea unor scopuri comune.
  • Consilierul nu este neutru din punct de vedere moral fata de problema clientului sau. Cu toate ca nu isi va impune propriile valori si credinte clientului, nu va incerca sa isi ascunda opiniile si parerile contrare.

Beneficiile consilierii

  • facilitarea schimbarii comportamentelor; cresterea potentialului de adaptare;
  • deprinderea unor modalitati solide de a face fata stresului;
  • promovarea luarii de decizii; imbunatatirea capacitatilor relationale.

Psiholog / Psihoterapeut – Cluj – Stela Neamt