Adeseori, ne punem intrebarea, daca aceasta metoda psihoterapeutica functioneaza sau este doar un mit.
Suspiciunea noastra, este intretinuta de numerosele incercari nereusite de hipnoza, atunci cand apelam la pseudo-profesionisti, care pretind ca ne pot hipnotiza, insa nu au nivelul necesar de pregatire pentru a face acest lucru in mod profesional.
Studii recente au demonstrat ca aceasta metoda terapeutica, folosita in psihologie se poate induce prin: sugestie directa (ce da rezultate extraordinare la persoanele extrovertite), sau sugestie emotionala (introvertitii raspund mult mai bine la sugestia emotionala, indirecta, fapt descoperit de psihoterapeutul Dr. Milton Erickson, datorita caruia a aparut o noua forma de hipnoza, mai discreta).
Cum functioneaza hipnoza asupra mintii? Hipnoza ne induce o stare de constienta relaxata, insa concentrata. In aceasta stare de liniste, mintea noastra accepta extraordinar de usor sugestii ce intra direct in gandurile noastre si ne influenteaza sau chiar schimba convingerile sau atitudinea. Dupa cum stim, toate actiunile noastre provin din ganduri, iar atunci cand gandim diferit, actionam diferit.
Psihologii ne explica, care sunt fricile pe care le reclama clientii vis-a-vis de hipnoterapie.
1. Suntem sub puterea celui ce ne induce hipnoza.
Hipnoza nu poate sa fie indusa impotriva vointei noastre. Nimeni nu poate fi influentat sa isi schimbe comportamentul dupa bunul plac al unei persoane. Daca lucrurile ar sta asa, in mod utopic, toti detinutii unei inchisori ar putea fi hipnotizati pentru a deveni cetateni model.
2. In starea de hipnoza nu suntem constienti.
Total neadevarat. Starea de hipnoza este o stare in care mintea noastra este relaxata, insa suntem total constienti de ceea ce se intampla in jurul nostru. Detinem control si putem accepta sau respinge o sugestie. Mai mult, putem iesi din hipnoza oricand dorim sa facem acest lucru.
3. Sub hipnoza, oamenii se poarta nebuneste.
Cei care cred acest lucru probabil au vazut un spectacol de hipnoza ce este o forma extrema a acestei discipline, facuta special pentru a distra un public. In realitate, hipnoza ajuta persoanele sa isi schimbe viata in bine, lucru ce inseamna ca nici in aceasta stare nu vor face ceva ce nu fac in mod normal.
4. Sub hipnoza oamenii isi destainuie cele mai adanci secrete sau temeri.
Complet neadevarat. In timpul hipnozei comportamentul nostru este cel normal. Asadar, secretele raman bine pastrate in interiorul nostru.
5. Putem ramane blocati in hipnoza.
Nimeni nu poate ramane blocat in starea de hipnoza deoarece mintea urmareste interesele noastre. Daca ajungem intr-o stare avansata de hipnoza, la sfarsitul “sedintei” vom adormi, iar atunci cand ne vom trezi vom fi din nou constienti.
Bibliogrfie
- Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H.Erickson: Volume 1 ISBN 1-55552-052-9, John Grinder & Richard Bandler
- Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H.Erickson: Volume 2 ISBN 1-55552-053-7, John Grinder, Richard Bandler & Judith DeLozier