Ne pregatim de scoala.

Septembrie, este sinonim cu sfarsitul vacantei mari si revenirea copiilor la scoala. Acest lucru implica,  pe de o parte,  pregatirea administrativa (cumprarea rechizitelor, a uniformelor unde este cazul), cat si pregatirea psihica a celor mici. Insa multi parinti, coplesiti de alte griji, uita sa le mai acorde importanta cuvenita.

Psihologii ne sugereaza, ca in aceasta perioada, sa reintroducem acele obiceiuri care fac parte din mica rutina scolara si care sunt menite sa-i creeze copilului un confort psihic in momentul in care trece de la programul de vacanta la cel de scoala. Deloc de neglijat, este faptul ca organismul unui copil are nevoie de o perioada de adaptare in trecerea aceasta brusca de la zilele pline de joaca si relaxare la cele in care are un program impus ce-i va solicita progresiv abilitatile intelectuale si creative.

Ar fi bine sa incepem cu reglarea programului de somn. Tinem cont de faptul ca un copil de varsta scolara are nevoie, in medie, de 9 – 10 ore de somn, de aceea parintii trebuie sa ii supravegheze cu atentie programul si sa urmareasca aparitia eventualelor semne de oboseala. Somnul este foarte important pentru functionarea normala a sistemului imunitar al copiilor care, dupa cum bine stim, sunt cei mai expusi bolilor transmisibile. De asemenea, lipsa somnului a fost asociata cu probleme grave de sanatate precum obezitatea sau depresia, precum si cu probleme de ordin cognitiv cum ar fi scaderea capacitatii de concentrare. Incercati, prin urmare, sa stabiliti cateva obiceiuri de somn, care sa devina o rutina, chiar inainte de a incepe scoala: Instaurati o rutina simpla! – Un dus, imbracarea pijamalelor, spalat pe dinti si, de ce nu, cateva pagini citite dintr-o carte. Incercati sa nu impuneti cu forta acest program, ci sa faceti in asa fel in cat sa para ca vine de la sine. Si inca ceva… nu va lasati pacaliti inlocuind cele cateva pagini cu cateva minute de uitat la televizor. Limitati expunerea la stimuli electronici! – Nu lasati copilul sa se uite la televizor sau sa stea la computer cu cel putin o ora inainte de culcare. Aceste activitati stimuleaza sistemul nervos si pot interfera cu somnul. Creati o atmosfera propice somnului! – Camera in care doamre copilul trebuie sa fie ferita de zgomot, intunecata si bine aerisita, pentru ca somnul sa fie odihnitor.

O alta problema, este trezitul de dimineata. Dupa o vacanta lunga si generoasa in care li se permitea sa leneveasca mai mult in pat dimineata, o data cu inceperea scolii acest obicei trebuie sa dispara. Daca ne trezim tarziu, pregatirea pentru scoala se face in graba, parintii risca sa devina irascibili si agitati, stare pe care o transmit cu „succes” propriilor copii. Daca mai luam in calcul, ca sunt si copii care zabovesc in pat din dorinta de a amana plecarea la scoala, misia parintilor devine si mai dificila. Si atunci, putem sa transformam acest ritual de dimineata intr-un joc, apeland la cateva trucuri pentru a starni interesul copilul pentru inceperea unei noi zile de scoala: Jucati-va cu cronometrul! – Graba matinala poate deveni amuzanta, daca transformati lupta cu ceasul intr-o mica intrecere. Cine termina primul de facut patul, cine se spala mai repede pe dinti, cine se imbraca primul… Toate aceste mici provocari fac ca pregatirea pentru scoala sa para amuzanta si sa fie mai placuta. Daca aveti doi copiii este si mai usor, daca insa aveti un singur copil, implicati-va dumneavoastra insiva in intrecere.

Rutina zilnica, mai trebuie sa includa si aspecte legate de imbracaminte si pregatirea ghiozdanului. Urmariti rubrica meteo! – Uitati-va cu o seara inainte, impreuna cu cel mic, cum va fi vremea. Astfel veti sti ce haine sa alegeti inca de seara si nu va fi nevoie sa va ganditi la acest lucru dimineata, dupa ce va veti fi scos nasul pe fereastra ca sa vedeti care este starea vremii. Ghiozdanul trebuie facut de seara! – Veti economisi foarte mult timp daca il veti invata pe scolar sa isi pregateasca absolut tot ce are nevoie pentru lectii, de seara. De fapt, incercati sa instaurati obiceiul de a-si face ghiozdanul imediat ce termina de facut lectiile. Pregatiti gustarile din timp! – Sandvisul pe care il puneti in pachetelul de scoala poate fi facut de seara si pastrat in frigider. La fel, fructele, sticluta cu apa etc. pot fi pregatite de seara.

Psihologii va sugeraza sa transformati rutina intr-o munca de echipa! – Nu puneti totul in seama copilului si mai ales nu ii dati impresia ca el este singurul responsabil pentru eventualele intarzieri. Incurajati-l mereu, spunandu-i ca functionati ca o echipa si ca daca azi ati intarziat un pic, maine va fi mult mai bine. Optimismul pe care i-l insuflati dimineata este esential pentru starea lui de spirit de peste zi.

 

Psiholog Cluj – Stela Nemt

 

Tinem legatura pe pagina de facebook

Vrei sa primesti in privat pe email urmatorul articol? Trimite un mesaj cu subiectul doresc abonare la newsletter articole psiholog Stela Neamt   www.psiholog-psihoterapeut-cluj.ro/contact/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *