Somnul, o problema a noii generatii!!

Conectaţi adesea la tablete şi telefoane, copiii şi adolescenţii de astăzi au redus cu mult calitatea somnului nocturn, iar insuficienta orelor de somn pe noapte, atrage dupa sine un comportament care provoaca probleme de sănătate şi rezultate şcolare slabe. Dependenţa de noile tehnologii este mai puternică decât oricând, iar fetele sunt mai vulnerabile, explica psihologii, pentru că nevoia lor de a sta conectate la Facebook, Instagram şi la alte reţele este compulsivă, semnaleaza in lucrarea sa,  Danah Boyd  (2014).

Ne confruntam cu o generaţie de copii şi de adolescenţi, care doarme cele mai puţine ore pe noapte. Tinerii conectaţi la tehnologii până târziu în noapte, prind, în medie, şapte ore şi jumătate de somn, în condiţiile în care la vârsta lor au nevoie de opt-zece ore de somn pe noapte, atenţionează psihologii.

În vremurile actuale, copiii care au un program dezordonat din cauza folosirii tabletei sau telefonului sunt din ce în ce mai numeroşi. De asemenea, vârsta la care copilul începe să nu mai respecte un orar prestabilit, să încalce orele de somn şi disciplina orelor de studiu şi joacă începe să scadă alarmant.

Pentru tineri, statul până la ore târzii ii face sa se simta mai interesanti, lucru cu care se laudă pe reţelele de socializare. La o simplă căutare, vom găsi nenumărate selfie-uri cu ei în camere semi-întunecate, având ochii roşii de la lipsa de somn, dar lăudându-se că nu dorm toată noaptea.

Danah Boyd, un sociolog britanic şi autoarea unei cărţi despre adolescenţi şi dependenţa de internet, crede că aceşti tineri preferă să sufere de oboseală cronică decât să renunţe la „timpul lor“ de peste noapte. Acestea sunt singurele momente din zi pe care adolescenţii le consideră intime şi în care pot purta conversaţii feriţi de privirile curioase şi critice ale adulţilor.

Cu ce afectiuni este asociata lipsa somnului

Lipsa somnului lasă amprente asupra sănătăţii, comportamentului şi performanţelor şcolare ale copiilor şi adolescenţilor. In acesta etapa e vietii, creierul lor nu este pe deplin format şi este nevoie de somn odihnitor şi suficient pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere fizic şi psihic. Somnul din prima etapa a nopţii, este considerat cel mai benefic pentru creier. Când copilul se privează frecvent de acest remediu, calitatea vieţii lui va avea de suferit pe termen scurt, dar şi pe viitor, arata specialistii.

Somnul insuficient, atrage dupa sine un risc mai mare de depresie şi de suicid, potrivit unui studiu realizat de Columbia University Medical Center din New York, în rândul a peste 15.000 de tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. De asemenea, numărul mai mic de ore de somn predispune la obezitate, iar adolescenţii care nu dorm suficient sunt mai furioşi şi mai recalcitranţi cu părinţii şi cadrele didactice. În plus, li se va aplatiza voinţa, nu vor mai simţi bucuria de a face lucruri specifice vârstei şi se vor izola, atrage atenţia psihologul.

Ce pot face părinţii

Psihologii recomanda parintilor sa se implice mai mult in viata copiilor lor, e inutil sa aleaga sa stea nepasatori sau sa se declare neputinciosi în faţa unui astfel de comportament care afectează viaţa copiilor lor. Sigur, admitem ca aceasta actiune este o problema delicata, tocmai de aceea, interventia presupune ca parintele sa fie ferm in ordonarea vietii tinerilor si in nici un caz nu într-un mod tiranic, nici agresiv, ci prieteneşte şi implicat activ. Primul pas este sa se previna dependenta, nu este un semn bun când copilul este liniştit şi nu te deranjează, fiindcă stă ore în şir izolat în camera lui, cu tableta.

Parintele trebuie sa fie un exemplu pentru copilul lui si sa adopte o atitudine in concordanta cu discursul sau. Astfel ca, doar sa ne plangem si sa ii certam pe tineri pentru comportamenul lor, nu ajuta, parintii trebuie sa ofere alternative nu doar sa le interzica timpul petrecut pe tableta.

 

Psiholog Cluj, Stela Neamt

 

Bibliografie

  1.  boyd, danah (2014). It’s Complicated: The Social Lives of Networked Teens. Yale University Press. ISBN 9780300166316.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *