Cu totii asteptam, in fiecare an vara, care este asociata direct cu vacanta bine meritata dupa un an de munca, în care putem să ne relaxam pe o plajă insorita, sau sa ne bucuram de peisajul pitoresc de la munte, ori putem vizita diverse obiective turistice.
Cum explica Psihologii nevoia unui concediu?
Specialistii in psihologie, spun că această pauză de la muncă este extrem necesara si benefică, concediul aduce cu sine cresterea apetitul erotic şi alimenteaza nevoia de securitate şi protecţie.
Derularea rutinei zilnice a fiecărei persoane, cu trezitul la ore fixe, cu perturbări de natură senzorială, cum sunt variaţiile ale temperaturii aerului, zgomotul sau agitaţia, duce adesea la o stare generală proastă. Prea multe lucruri de făcut, timpul insuficient alocat repaosului, precum şi obligaţiile familiale, sociale şi profesionale ne amprentează cu oboseală şi instalează o disfuncţionalitate a organismului.
Psihologii ne sugereaza, ca o perioada de repaos cum este concediul, caracterizata prin detaşarea de griji, de obligaţii cotidiene, este extrem de necesară. Lipsa ei duce la modificări pe plan psihologic şi afectiv, acumulând frustrări şi stres, manifestările ducând la îmbolnăvirea organică. Perioada în care suntem în concediu are un efect benefic asupra funcţionării fireşti a organismului.
In concediu devenim mai toleranţi şi creşte apetitul erotic. Psihologii mai spune că producţia zilnică de endorfină din timpul concediului este „responsabilă” de stările de bună dispoziţie, plăcere, determinând relaxarea psihică. Aşa se face că, atunci când suntem în concediu, suntem mai toleranţi, apetitul erotic creşte, iar nevoia de securitate şi protecţie este alimentată. Devenim mai flexibili cu noi şi cu cei din jur, suntem mai deschişi şi mai inventivi, mai romantici şi mai afectuoşi, chiar mai atenţi la ceea ce simţim.
Insa, vacanta nu este nelimitata, iar revenirea din concediu, conform unor studii, este adesea responsabila in declansarea unei depresii post-concediu. Psihologii ne avertizeaza sa acordam mai multa atentie acestei periode si ne dau cateva sugestii cum sa procedam ca sa prevenim aceasta stare de depresie. Înainte de revenirea din concediu nu trebuie să ne îngrijoreze şi să ne indispună gândul că ne va aştepta un an plin de stres şi probleme. Este important să ne implicăm treptat în ritmul de muncă, să luăm pas cu pas activităţile care cer atenţie maximă, asigurându-ne că bateriile vor rămâne încărcate mult timp. Extrem de importantă este percepţia asupra reluării grijilor zilnice. Să păstrăm „gustul” bun şi buna dispoziţie din timpul concediului, să revenim alături de colegii de serviciu cu impresii noi şi impregnate de optimism. Astfel, vom putea evita depresia ce poate apărea ca urmare a şocului produs de reluarea activităţilor cotidiene presante, completează psihologii.
Psihoterapeut / Psiholog Cluj – Stela Neamt