Ce sustin problemele de comunicare in cuplu?

„O căsnicie excelentă nu este aceea în care un „cuplu perfect” este împreună, ci una în care un cuplu imperfect învaţă să se bucure de deosebirile dintre ei.” Dave Meurer

Nu de putine ori, in cadrul sedintelor de psihoterapie de cuplu, psihologul se confrunta cu intrebarea „Ce sustin problemele de comunicare in cuplu?”

Exista studii, care arata ca la femei sunt mai dezvoltate zonele limbajului din creier, aceasta functie fiind exercitata atat de emistera stanga cat si de emisfera dreapta a creierului, pe cand la barbati, de functia limbajului se ocupa numai emisfera stanga, de aici si asumptia ca la femei creierul este astfel construit incat sa faciliteze comunicarea. In alta ordine de idei, cercetarile psihologilor in probleme de cuplu, arata ca cea mai frecventa plangere din partea partenerelor este ca partenerul refuza sa poarte un dialog cu ele, ba si mai grav, de multe ori nici nu sunt ascultate.

Lipsa de comunicare s-a notat, ca fiind cea mai clasica invinuire, pe care femeile le-o aduc barbatilor, in caz de divort,  in timp ce barbatii mai rar o evoca.

Inca din copilarie sunt evidentiate diferentele de relationare dintre cele doua creiere. Cercetarile in acest sens, realizate de catre Universitatea din Stanford, au aratat ca fetele si baietii au tendinta sa se joace cu membrii aceluiasi sex, iar grupurile sunt foarte diferite ca structura, relationare si numar.

Grupul de joaca format de fetite este mai restrans, iar ingredientul principal care sustine coeziunea grupului este intimitatea si se manifesta prin discutii concentrate pe un singur subiect, povestile lor se concentreaza in jurul unui personaj pe care il cunosc si impartasesc secrete.

Pe cand la baieti, vom gasi grupuri mai mari care au in structura o ierarhizare, care impune o competitie pentru ocuparea pozitiilor de dominare si subordonare. Actiunea – este ingredientul principal de coeziune al grupului, fac lucruri impreuna, schimba mereu topica discutiei, se amuza unul de celalalt.

Haideti sa transpumen acest tablou la maturitate, in relatia dintre barbat si femeie. Femeia vede in partenerul ei o versiune imbunatatita a celei mai bune prietene, in schimb barbatul considera ca a asculta intr-o relatie, este ca si cum copilul asculta de parinte, ori subalternul asculta de sef, ceea ce in viziunea lui competitiva este ceva degradant. In timpul unei discutii, pozitia femeii este una suportiva, pe cand barbatul vede discutia ca si pe o competitie unde el simte nevoia sa aduca contra agumente, sau alte puncte de vedere. Ori, aceasta atitudine poate lasa impresia pentru femeie ca barbatul ei are o pozitie razboinica.

La barbati, vorbitul in public este ca si o competitie in arena, unde el trebuie sa isi expuna maiestria mintii si abilitatile, asa se explica si deosebirea flagranta dintre comportamentul pe care il are in public si cel de acasa. Aflat in preajma partenerei, el considera ca nu mai este nevoie sa demostreze nimic, acasa competitia nu mai exista in viziunea lui, pe cand la partenera lui lucrurile stau exact diferit, acasa nu mai are nici o teama in asi exprima gandurile si dispare frica de a deranja pe cineva sau a spune ceva nepotrivit.

Diferentele apar si in pozitia de comunicare, fetele tind sa stea fata in fata si sa se priveasca in ochi, pe cand baietii mai degraba stau unul langa celalalt cu privirea inainte, ca si cum ar sta unul langa celalalt in masina si doar sporadic isi arunca cate o privire, ei bine chiar si aceasta postura e un element de frustrare pentru femei in cazul unei discutii cu partenerul.

Fetele tind in timpul discutiei sa participe,  emitand un „ihi”, sau chiar sa anticipeze ce vrea sa spuna cealalta, prin acest comportament incercand sa transmita ca este atenta si intelege, pe cand barbatii au tendinta sa asculte linistiti, in aceste conditii, in confruntarea dintre barbati si femei, atitudinea femeii unui barbat i se va parea extrem de enervanta si va reclama faptul ca ea nici macar nu are rabdare sa il asculte pana la sfarsit ce are de spus si mereu il intrerupe, in consecinta, de ce sa se mai oboseasca sa vorbeasca.

Ei bine, psihologul va sugereaza ca, in aceste situatii, chiar daca la prima vedere am zice ca  deosebirile fac imposibila discutia intre barbat si femeie, primul pas in rezolvarea acestor probleme, este sa intelegem diferentele de gen si sa acceptam ca suntem construiti diferit, sa nu incercam sa il schimbam pe celalalt, sau sa interpretam ca atitudinea  partenerului, sau a partenerei este una ostila si are ca obiect atacul la persoana. Toate aceste lucruri, vor fi cu grija punctate in sedintele de psihoterapie de cuplu, sub indrumarea atenta a psihoterapeutului.

Psihoterapeut / Psiholog ClujStela Neamt,

Cabinet de psihologie Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *