Desi agresivitatea este o prezenta constanta in viata umana, cercetarile in psihologie, arata ca, in relatia parinte-copil si cu precadere in cea mama-copil, aceasta are afecte negative care se mentin in timp la copil. Mamele nervoase si iritabile sunt predispuse sa-si manifeste aceste emotii ca reactie la comportamentele disruptive ale copilului. De asemenea aceste mame au dificultati in a mentine o atmosfera de calm si un stil parental constant, impunand o disciplina exagerata si aplicand pedepse fizice copilului (Trentacosta & Shaw, 2008).
Stim ca empatia prezinta un rol important in crearea de relatii sociale pozitive. Mamele care prezinta empatie scazuta, sunt mai putin dispuse sa formeze relatii apropiate si pozitive cu copilul lor, in acelasi timp avand tendinta de a manifesta severitate, respingere, ostilitate si aplica metode de coercitie fata de comportmantele disruptive ale copilului.
Mai mult, in acelasi studiu, psihologii arata ca distresul copilului la stilul de parinting negativ tinde sa fie interpretat de parinte ca un semnal negativ care va tinde sa fie respins prin acelasi stil de parenting. De asemenea aceste mame tind sa fie punitive exagerat la curiozitatea naturala a copilului anteprescolar (1-3 ani), fiind un factor negativ in oferirea suportului necesar in acest sens , (Trentacosta & Shaw, 2008).
Efectele stilului parental negativ la mame tind sa se manifeste cu precadere la copiii de sex masculin prin insensibilitate, comportamente agresive, antisociale, alaturarea in bande periculoase.
Stilul parental
Modelele reciproce de interactiune parinte – copil (Gross et al., 2008) sustin ipoteza conform careia copiii cu ereditate antisociala tind sa determine parenting negativ din partea parintilor. Acest stil de parenting se manifesta printr-o focalizare excesiva pe comportamentele negative ale copilului si o atentie minima sau inexistenta, si prin urmare neintarita, la comportamentele prosociale. Alte reactii secundare ale parintilor la un copil dificil sunt: depresia, relatia maritala nesatisfacatoare, consumul de alcool, viata sociala nesatisfacatoare, incredere proprie slaba in actul de parenting, stres. Toti acesti factori secundari mediaza stilul parental si tipul de raspuns asociat la comportamentele copilului.
Psihoterapeut Cluj-Napoca / Psiholog Cluj
Cabinet de psihologie – Stela Neamt
Bibliografie
– Gross, H. E., Shaw, D. S., Moilanen, K. L. (2008) – Reciprocal Associations between Boys’ Externalizing Problems and Mothers’ Depressive Symptoms. J Abnorm Child Psychol (2008) 36, 693 – 709.
– Trentacosta, C. J., Shaw, D. S., (2007) – Maternal Predictors of Rejecting Parenting and Early Adolescent Antisocial Behavior. J Abnorm Child Psychol (2008) 36, 247–259.