In cabinetele de psihologie, ne confruntam in aceasta perioada, cu un nou val de depresie, generat de pregatirile pentru sarbatori. In acest interval de timp se inregistreaza o crestere semnificativa a numarului cazurilor de depresie, iar spitalele inregistreaza o incidenta crescuta a tentativelor de suicid, a cazurilor de exces de alcool şi de violenta domestica, spun medicii si psihologii.
Suntem tentati sa asociem sarbatorile cu bucuria, in general cu starea de bine, dar nu întotdeauna acesta este tabloul real. Există suficient de multe persoane pentru care sarbatorile sunt asociate cu tristeţea, singurătatea, apăsarea, depresia. Depresia este o emoţie legată de renunţare, de incapacitatea de a mai dori, a face ceva.
În această perioadă, femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie decât bărbaţii, iar una din şapte femei are un risc crescut pentru această afecţiune.
Depresia se trateaza si se vindeca, insa este necesara o schimbare de mentalitate, in schimb, netratata corect, boala evolueaza catre cronicizare, cu deteriorarea importanta a calitatii vietii persoanei, la care se pot adauga complicatii, precum suicid sau consum de substante, spun medicii si psihologii.
Motivele pentru care oamenii pot intra în depresie in aceasta perioada sunt extrem de diferite:
- singurătatea reală sau percepută
In jurul nostru, se afla persoane singure în sensul strict al termenului (nu au un partener), la fel cum, auzim tot mai des despre singuratatea in doi, persoane care, deşi au un partener se simt extrem de singure, neînţelese, nevalorizate de către acesta. Există un număr semnificativ, deloc de neglijat al celor care se simt singuri în cuplu sau în familie. Evident, depresia îşi face loc într-o relaţie cenuşie, plată, unde comunicarea a devenit amintire, unde valorizarea este absentă de ceva vreme, acolo unde partenerii au aşteptări diferite, dorinţe distincte şi încep adesea să preţuiască absenţa celuilalt mai mult decât prezenţa. Este un tablou pe cât de trist pe atât de adevărat – tablou care, din nefericire, defineşte viaţa mai multor cupluri decât ne-am putea imagina.
- presiunea ideii de sărbătoare asociată cu starea de bine şi fericirea
Imaginea idilică a reclamelor de sărbători unde vedem familii fericite, cupluri minunate, copii extraordinari – nu este în totalitate potrivită cu realitatea, aşa cum, poate, unii şi-ar dori să fie. Viaţa nu este o reclamă de la început şi până la sfârşit, în care toată lumea zâmbeşte, glumeşte şi câştigă. Viaţa este complexă şi are un „evantai de culori” diferite. Măsura în care ne simţim deprimaţi (gradul depresiei) se corelează cu diferenţa dintre cum ne imaginăm că ar putea fi (adesea idilic, „fericirea din reclame”) şi cum este (realitatea). Presiunea că ar trebui să ne simţim într-un fel – şi anume foarte bine sau măcar bine – şi nu ne simţim, poate induce starea depresivă.
- presiunea financiară
Oamenii îşi doresc să marcheze momentele importante prin a oferi şi a-şi oferi cadouri. Presiunea financiară este la fel de reală pentru o persoană care se află în dificultatea de a pregăti o masă tradiţională de sărbători, precum şi pentru o altă persoană care doreşte achiziţionarea unor articole de lux. Oameni diferiţi au presiuni financiare diferite, iar prin urmare, motivele de depresie sunt diferite.
Psihologii ne sugereaza:
- Să ne concentrăm pe prezent, să trăim cât putem de frumos prezentul, să evităm amintirile din trecut dacă acestea sunt dureroase.
- Concentrarea pe propria nefericire constituie un consum energetic, mult prea costisitor.
- Putem găsi oricând persoane pe care le putem ajuta, simţindu-ne astfel utili.
- Putem multiplica acele activităţi care ne fac plăcere: plimbări, muzică, lectură, sport … etc..
Medicii recomandă o atenţie sporită din partea familiei pentru cei care îşi petrec sărbătorile singuri şi apelarea de urgenţă la psiholog, sau psihiatru pentru a preveni actele extreme.
Psiholog Cluj – Psihoterapeut Cluj-Napoca
Cabinet de psihologie – Stela Neamt
Sunt intr o astfel de stare în urma unei intervenții chirurgicale care mi a adus anxietate ,si nu am reusit sa trec peste frică.