Sarbatorile de iarna si tristetea care ne inconjoara

 

Luna decembrie si sarbatorile de iarna, apar in imaginea noastra, ca o perioada idilica, cu strazi si case impodobite si luminate, ca o explozie de bucurie si reuniuni de familie in jurul meselor imbelsugate, la care stau oameni fericiti si multumiti.

Insa, se pare ca, aceasta bucurie si stare generala de bine, se intampla adeseori doar in teorie. In cabinetele de psihologie apar, in aceasta perioada  oameni care spun, ca incep sa se simta brusc mai tristi, mai singuri si mai neintelesi. In realitate, depresia afecteaza milioane de oameni in aceasta perioada, asa cum semnaleaza studiile in psihologie.

In timpul iernii, cu zile innorate, cetoase, geroase şi umede şi cu activităţi fizice limitate, este posibila apariţta, tot mai frecventă, a stărilor de depresie psihică si de anxietate, cu consecinţe care pot evolua in perioadele următoare. La aceasta stare si mai apasatoare sunt sarbatorile de iarna, in cazul celor singuri, sau a acelor ce traiesc „singuratatea in doi”.

Depresia psihică este una dintre cele mai frecvente boli care afectează starea de sanatate, cu impact asupra acţivităţii diurne a persoanei respective, scăderea capacităţii de lucru, izolare de colectiv. În general se manifestă printr-o deprimare şi tristeţe exagerată, explozii necontrolate de plâns, scăderea tonusului general şi pierderea orientării pentru activităţile viitoare.

Studii in psihologie arata ca,  in comparaţie cu persoanele din mediul rural, cele din mediul urban sunt mai depresive, mai anxioase şi mai emotive, deoarece zonele creierului la care se formează emoţiile şi stările depresive sunt supraactivate, prin situaţiile frecvente de stres şi agitaţie.

Din practica pshologica aflam, ca sunt tot mai frecvente situatiile in care oamenii se plang de singuratate,  de craciun, prietenii se duc sa faca cumparaturi, se duc cu familiile lor, se duc la parinti, se duc cu copiii si atunci e mult mai probabil sa ne trezim singuri. Decembrie, este perceputa ca, o luna de care cei singuri, doresc sa scape cat mai repede si nu de putine ori, ii este dat psihologului / psihoterapeutului sa auda expresii e genul „urasc craciunul”, ”abia astept sa treaca sarbatorile”!

Nici cei angajati intr-o relatie de cuplu nu sunt scutiti de  aceste stari negative, care pot sa provina chiar din relatia de cuplu, acolo unde ar trebui sa fie intelegere, sprijin si cooperare. Psihologii ne asigura ca, din fericire, solutii exista atunci cand vrem sa nu ne lasam prada depresiei de sarbatori.

Una dintre cauzele cel mai des intalnite ale depresiei din perioada Craciunului si a Anului Nou este asa-zisa „singuratate in doi”.

Multe persoane care au un partener, dar care se simt nevalorizate de catre acesta, simt impactul problemelor de cuplu mai pregnant de sarbatori.   Este un tablou trist, dar real, cu care se confrunta mai multe cupluri decat ne putem imagina.

Practica psihologica  arata ca, in momentele tensionate ale vietii (asa cum este presiunea din perioada sarbatorilor),  avem nevoie de compania unei persoane care sa  ne ofere contexte afective pozitive si sustinere.

Lipsa afectiunii si deficientele in comunicare scot la suprafata sentimente negative (tristete, teama, nesiguranta, nervozitate,etc.) si accentueaza nemultumirea si frustrarea. Nu in putine cazuri, acest climat tensionat poate fi escaladat, iar comunicarea verbala negativa poate fi un inceput pentru abuzul emotional sau fizic, situatie in care efectele nocive sunt profunde si pe termen lung.

Masura in care reusim sa depasim aceste momente dificile depind de cat de mult ne implicam activ in regasirea de sine. Psihologii spun, ca pentru a restabili echilibrul emotional este necesar sa invatam sa ne exprimam adecvat emotiile, grijile, temerile si nemultumirile. Insa de cele mai multe ori, avem nevoie si de un alt ajutor, in afara de propriile noastre resurse si in aceste siuatii, cel mai potrivit lucru este sa apelam la serviciile specializate ale unui psiholog.

In sedintele de psihoterapei, alaturi de psiholog, vom invata cum sa nu ne mai hramin din propria nefericire, cum sa ne percepem in raport cu noi insine, cum sa ne oprim si sa ne detasam de ceea ce e in jur, vom invata sa ne valorizam ceea ce avem, vom invata ca bucuria este o emotie care este in interiorul fiecaruia si, indiferent de luxul care ne inconjoara ea se manifesta la fel.

 

 

Psiholog Cluj Stela Neamt

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *