Depresia

Tristetea pe care o simtim uneori,  face parte din natura noastra umana. Dar starile depresive ce dureaza perioade indelungate de timp nu sunt normale. In plus, de multe ori ele sunt cauzate doar de o tulburare a starii noastre de spirit.

Depresia este o afectiune medicala serioasa care poate influenta in mod negativ starea. gandirea si comportamentul. Depresia se poate manifesta prin diverse simptome, cele mai des intalnite fiind un sentiment profund de tristete si pierderea marcanta a interesului fata de orice fel de activitati.

Uneori este foarte evident cand cineva este deprimat. Poate parea trist, nu face lucruri care de obicei ii provocau placere, se descrie ca simtindu-se neinsemnat si inutil. In cazul altor persoane, insa, depresia poate fi mai putin evidenta. Unele dintre aceste persoane nici nu admit ca se simt triste sau ca au o stare proasta. Ei par schimbati doar pentru persoanele apropiata.

Iata, deci, care sunt simptomele depresiei:

Cauzele depresiei

Depresia poate afecta pe oricine, chiar si persoane care par sa traiasca in circumstante de viata aproape ideale. Cu toate acestea, exista anumiti factori importanti in debutul depresiei.

Factori biologici. Nivelurile anormale de serotonina si norepinefrina, doua elemente chimice din creier, pot contribui la aparitia simptomelor depresiei, cum ar fi starea de anxietate, iritabilitatea si oboseala. Acestea nu sunt insa singurele substante implicate, cercetatorii se afla intr-o continua descoperire de noi informatii in acest domeniu.

Factori genetici. Depresia poate aparea la mai multi membri ai aceleiasi familii. Ca un exemplu, daca un geaman identic are depresie, celalalt are sanse de 70% sa traiasca si el aceasta afectiune la un moment dat pe parcursul vietii.

Factori de mediu. Expunerea continua la violenta, neglijenta, abuz sau saracie poate face ca persoanele care sunt deja predispuse la depresie sa fie si mai vulnerabile la aceasta afectiune. De asemenea, o alta afectiune medicala poate determina aparitia depresiei. Relatia dintre o afectiune medicala fizica si una psihica poate fi foarte complexa, acestea putandu-se influenta si potenta una pe celalalta, astfel de cazuri trebuind urmarite atat din punct de vedere somatic, cat si psihologic.

Tratamentul depresiei.

Doar sportul, schimbarile in dieta si vacantele nu sunt de ajuns, in cele mai multe cazuri, pentru a controla depresia pe termen lung.

Tratarea depresiei poate fi realizata prin interventii psihoterapeutice sau psihiatrice, insa, de cele mai multe ori, o combinatie a celor doua conduce la cele mai bune rezultate. Inainte ca un tratament specific sa fie recomandat, un psiholog clinician sau un psihiatru trebuie sa realizeze o evaluare psihologica (diagnostic), printr-un interviu clinic si/ sau prin aplicarea unor instrumente de diagnosticare. Scopul acestei evaluari este de a revela specialistului (psiholog, psihiatru) simptomele prezente, istoria medicala si personala, contextul cultural si factorii de mediu ai celui afectat, in scopul de putea formula un diagnostic corect, precum si recomandarile privind interventia terapeutica cea mai potrivita.

Medicatia. Antidepresivele pot fi prescrise pentru a corecta dezechilibre chimice la nivelul creierului. Aceste medicamente nu sunt sedative, euforizante sau tranchilizante. Nu provoaca nici dependenta. In general, medicamentele antidepresive nu au un efect stimulant asupra celor care nu prezinta depresie.

Psihoterapia. Psihoterapia reprezinta de cele mai multe ori o modalitate care se utilizeaza doar pentru tratamentul depresiei usoare, iar pentru depresia medie si severa, se recomanda in combinatie cu medicatia antidepresiva recomandata de catre un medic psihiatru.

Psihoterapia poate fi individuala, implicandu-l doar pe cel afectat, sau poate implica si alte persoane. De exemplu, terapia de familie sau de terapie de cuplu poate fi de ajutor pentru a adresa acele probleme care tin de relatii apropiate. Terapia de grup aduce impreuna persoane care sufera de afectiuni similare. In functie de severitatea depresiei, tratamentul poate sa dureze cateva saptamani sau o perioada mai indelungata.

In concluzie. Depresia nu este niciodata o stare normala si produce intotdeauna o suferinta care poate fi evitata. Beneficiind de diagnostic si tratamente adecvate (psihoterapie, medicamente, acolo unde e cazul), majoritatea persoanelor care sufera de depresie o pot depasi.

Psiholog Cluj / Psihoterapeut Cluj – Napoca

Cabinet de psihologie – Stela Neamt