Tratamentul din perspectiva CBT in personalitatea Histionica

În funcţie de scopurile şi caracteristicile individului, se poate folosi o varietate de tehnici printre care identificarea şi restructructurarea gândurilor automate, experimente comportamentale pentru modificarea cogniţiilor, programarea activităţilor zilnice, tehnici de relaxare, rezolvarea de probleme şi asertivitate.

Conceptualizarea actuală a Tulburarii de Personalitate Histrionica sugerează o strategie de tratament care să integreze tehnici de modificare a comportamentului interpersonal al pacientului şi a modului de gândire astfel încât schimbările să ducă la atingerea scopurilor imediate ale pacientului.

În final, asumţiile principale, „ Nu sunt capabil să-mi iau viaţa în propriile mâini” şi „ Trebuie să mă iubească toţi”, se recomandă să fie restructurate pentru a produce schimbări care să persiste şi după terminarea tratamentului.

Strategii de colaborare
Prima provocare în terapia cu un pacient histrionic, e ca terapeutul să fie constant şi suficient de flexibil pentru a permite pacientului să accepte treptat o abordare atât de nenaturală pentru el. Abordarea sistematică, centrată pe problemă a terapiei cognitive este pentru pacient o modalitate cu totul nouă de a percepe şi integra experienţele. Cea mai importantă parte a terapiei cognitiv-comportamentală pentru pacient este participarea activă şi învăţarea unor noi deprinderi şi abilităţi.

La începutul sedintelor de psihoterapie, e posibil ca pacientul histrionic să vadă în psiholog un salvator atotputernic, care va schimba totul în bine. Acest lucru poate afecta serios eficacitatea tratamentului. Cu cât pacientul joacă un rol mai activ în terapie cu atât mai greu se menţine imaginea de salvator a terapeutului.

Un psihoterapeut începător, poate fi flatat de imaginea de salvator şi uşor de manipulat de un pacient histrionic, ajungând să se simtă folosit de pacient şi furios pe acesta.

E important ca aceşti pacienţi să vadă că rezolvarea activă de probleme şi asertivitatea pot avea rezultate mai bune decât manipularea. Acest lucru poate fi o adevărată provocare chiar şi pentru psihoterapeuţii cu experienţă deoarece stilul dramatic al acestor pacienţi poate fi foarte absorbitor şi amuzant. E crucial pentru psiholog să nu se lase atras în drama trăită de pacient şi să stabilească nişte limite.

 

Psiholog Cluj, Psihoterapeut Cluj-Napoca – Stela Neamt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *