Consiliere psihologica pentru testarea HIV

Diagnosticul infecţiei HIV creează tensiuni psihologice majore. Ceea ce face din SIDA un rezultat al multiplelor interpretări (fatală sau nu, boală pe deplin dezvoltată sau nu) este tocmai faptul că SIDA nu e o singură boală, ci un sindrom constând dintr-o listă deschisă de boli favorizante sau „în aşteptare” la care pacientul este vulnerabil (Sontag, 1995). Apariţia medicaţiei antiretrovirale în asocieri („cocktailuri”) potente a modificat caracterul tulburării, transformând-o într-un model de boală cronică în cazul multor pacienţi. Această modificare a antrenat noi probleme în managementul pacienţilor care trebuie sa trăiască cu această boală şi să facă faţă unor cheltuieli şi efecte secundare antrenate de tratamentele anti-HIV.

În condiţiile în care un tratament pentru această maladie nu există încă, cea mai rezonabilă şi eficientă cale de a lupta cu ea este prevenţia, care este asigurata de o echipa mixta de specialisti: medici si psihologi clinicieni/psihoterapeuti. Prevenţia transmiterii virusului HIV trebuie să cuprindă: informaţii corecte despre ce este HIV/SIDA; identificarea mecanismelor de apărare şi a modalităţilor de reprezentare a bolii; responsabilizarea individului privind propria sănătate; formarea unei reprezentării corecte a bolii; distincţia dintre un seropozitiv şi a fi bolnav de SIDA; combaterea miturilor (ex. SIDA se ia prin strângere de mână, numai prostituatele şi homosexualii fac SIDA) ; modalităţile de transmitere; modalităţile de protecţie; testul HIV; unde se poate face, cine ar trebui să îl facă şi formarea unor atitudini adecvate privind persoanele cu SIDA (eliminarea stereotipurilor faţă de persoanele cu SIDA).

Consilierea psihologica pentru testarea HIV reprezintă primul pas şi totodată serviciul cheie pentru iniţierea unor programe eficiente de prevenire a infecţiei cu HIV precum şi pentru asigurarea serviciilor de suport şi îngrijire pentru persoanele infectate cu HIV.
Consilierea oferă posibilitatea de a afla şi a accepta propriul statut serologic în privinţa HIV în condiţii confidenţiale, cu acordarea consultaţiilor, propunerea unui tratament medical şi oferirea unui sprijin emoţional adecvat, alaturi de psiholog in sedintele de psihoterapie.

Înainte de detalia structura şi componentele esenţiale ale consilierii, vom prezenta in articolele urmaroare, o serie de informaţii utile pentru o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă infecţia cu HIV, ce este SIDA şi ce implicaţii au acestea asupra statusul fizic, dar şi psihologic al persoanei afectate.

Bibliografie
Sontag, S.(1995), „Boala ca metaforă. SIDA şi metaforele ei”, editura Dacia, Cluj-Napoca

Psiholog / Psihoterapeut Cluj – Stela Neamt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *