Student in primul an, unde ma cazez?

In multe cazuri, pentru absolventii de liceu, vara reprezinta trecerea de la statutul de licean la cel de student. Dupa ce au sarbatorit cu fast reusita intrarii la facultate si dupa ce s-au relaxat intr-o bine meritata vacanta, tinerii studenti, isi iau ramas bun de la orasul natal si se indrepta, plini de speranta catre centrele universitare, unde urmeaza sa inceapa o noua etapa a vietii.

Desprinsi din mediul familial, studentii se confrunta pentru prima data cu statutul de tineri adulti ce implica organizarea bugetului lunar, stabilit dupa caz, de parinti. Curiosi si usor grabiti sa se dezvolte, studentii parcurg o multime de greseli, care vor atrage dupa sine incetinirea dezvoltarii personale si profesionale. In aceasta perioada, ei au nevoie de prieteni, o rețea mai mare de contacte și probabil și acces la mai multe oportunități.

Apare si prima emotie legata de decizia pe care trebuie sa o ia si anume a locului in care tanarul student se va caza. In acest moment, majoritatea studentilor aleg intre a locui in camin, in gazda sau intr-un apartament inchiriat.

Un aspect deloc de neglijat in luarea acestei decizi este situatia pecuniara, aici se face diferenta intre cazarea la camin si alegerea de a avea propriul apartament. Pentru ca, in timp ce caminul este cea mai ieftina optiune, a avea propriul apartament pare a fi cea mai scumpa optiune.

Psihologii, atrag atentia ca, pe langa aspectul financiar exista diferente si in ceea ce privesc conditiile, care nu trebuiesc a fi neglijate, pentru ca fiecare persoana este diferita si randamentul si succesul, depind de anumite aspecte personale, ale fiecarui individ in parte.

Ca de exemplu, locuind in campus studentesc, nu veti avea intimitatea necesara si veti depinde in ceea ce priveste somnul, ori momentul in care doriti sa invatati sau alte aspecte, de dispozitia colegilor de camera sau de palier. Desi, in ultimii ani, paza din camine este mult mai stricta si conditiile au fost imbunatatite, inca mai apar suficiente situatii care sa va transforme zilele in cosmar si buna dispozitie in disconfort.

La fel se intampla si in cazul gazdei, unde, cu foarte putine exceptii, nu veti avea libertatea pe care o doriti. Rareori se intampla ca, in aceste doua cazuri, sa puteti locui impreuna cu prietenul sau prietena, libertate pe care, intr-o locuinta proprie, ati avea-o pe deplin.

Pe de alta parte, in cazul in care va veti permite sa inchiriati un apartament, veti pierde multe dintre momentele specifice studentiei. Veti avea  mai putine cunostinte dintre colegi, care, in timp, se pot transforma in cunostinte profesionale, si veti lipsi de la multe distractii, pe care numai viata de camin le poate aduce.

O alta posibilitate ar fi, sa va cazati in caminele studentesti private. Aici, desi preturile par a fi mai mari, ele sunt in concordanta cu conditiile oferite: mai multa siguranta, mai multa intimidate, mai mult confort, dar pe de alta parte se pastreaza, destul de bine atmosfera de camin pentru ca veti fi cazati intr-o cladire de studenti, colegi de-ai dumneavoastra din toate domeniile.

Statutul de student, e minunat, dar pe de alta parte implica si foarte mult stres. Uneori, studentii se plang in sedintele de psihoterapie, ca sunt pe cale sa cedeze si sa renunte (pe cand erau liceeni, auzeau povesti minunate despre viata de student, iar in realitate, de cand sunt studenti, nu simt acea libertate de miscare, de socializare, usurinta in invatare).  Recomandarea psihologului este, sa nu uitam de partile frumoase ale acestor ani si ca in viata, nimic nu este prin excelenta rau, asa cum nimic nu este prin excelenta bun, studentii sa nu uite de ce sunt acolo si sa priveasca si partea plina a paharului. Un pas important este, locul in care ne cazam si oamenii de care ne inconjuram, sa ne ingrijim sa avem o alimentatie cat se poate de echilibrata si macar doua nopti de somn sanatos pe saptamana. Da stim, ”ca nu esti student, daca nu ai nopti nedormite”, dar uneori acel timp irosit isi va cere revansa in ziua examenelor.

Psiholog- Psihoterapeut Cluj – Stela Neamt

 

 

 

 

 

 

One thought on “Student in primul an, unde ma cazez?

  1. Buna ziua!
    M-am „izbit” de aceasta problema iar eu,personal, am ales chiria. Sunt o fire sociabila si prietenoasa, insa nu ma dau in vant dupa petreceri si distractii pana dimineata.
    Ma bucur de timpul petrecut singura si dorinta de a invata a invins dorinta de a sta la camin.
    Sunt constienta de lucrurile pe care le-as pierde, insa este decizia care pentru mine se potrivea cel mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *