Cand alegem psihologul? Cand alegem psihiatrul?

Cand alegem psihologul? Cand alegem psihiatrul?

Din pacate, in Romania oamenii mai fac confuzia intre psiholog si psihiatru. Psihologul si psihiatrul au atributii total diferite. Eticheta de om bolnav pe care lumea o atribuie celui care apeleaza la serviciile unui psiholog determina ca in sufletul celui in nevoie sa apara indoiala, teama, jena si discutii interminabile in jurul acestui subiect. Ba mai mult, nici daca mergi la psihiatru nu inseamna ca ai pusa in frunte o stampila pe care scrie mare ca ai probleme de sanatate. Dar haideti sa punctam cracteristicile fiecarei profesii in parte:

Psihiatrul este un medic absolvent al facultatii de medicina specializat in psihiatrie. El functioneaza ca un medic, adica face anamneza (investigheaza toate simptomele pacientului, cat si celelalte caracteristici ale persoanei), apoi prescrie un tratament medicamentos pentru a diminua sau combate pana la disparitie simptomele;

Psihologul este absolvent al facultatii e psihologie. In ceea ce priveste afectiunile/tulburarile psihice, exista 3 tipuri de competente profesionale in psihologie: psiholog clinician, consilier psihologic si psihoterapeut. Psihoterapeutul poate efectua, in plus fata de primele doua specializari, interventii terapeutice in cazul patologiei majore. Psihologul nu poate prescrie medicatie.

Alegem serviciile medicului psihiatru in cazul in care, persoana in suferinta este nefunctionala intr-o mare masura, aici medicul psihiatru in urma consultului, va elibera medicamentatia corespunzatoare diagnosticului, astfel incat simptomele pacientului sa se diminueze si sa poata functiona macar partial. In acel moment, cand persoana este cat de cat functionala, este indicat sa apeleze la psiholog.

Diferenta dintre psihiatru si psiholog consta in faptul ca primul actioneaza strict asupra simptomelor, iar psihologul actioneaza asupra cauzelor acestora, astfel incat pacientul sa inteleaga de unde au aparut aceste simptome, cum functioneaza ele si ce poate face ca sa dispara si sa nu mai apara. Psihologul (consilier psihologic sau psihoterapeut) va investiga in amanunt simptomele clientului.

Psihoterapeutul are menirea sa gaseasca, pe parcursul terapiei, care este cauza functionalitatii simptomelor. Intelegerea este esentiala, insa nu suficienta. Tocmai de aceea, in cazul problemelor mai serioase, o persoana are nevoie de ajutorul unui psiholog. Acesta ii va oferi, pe parcursul sedintelor de psihoterapie: acceptare neconditionata, confidentialitate, intelegere si, cel mai important, obiectivitate.

Psihologul il va ajuta pe client sa constientizeze ce se intampla in mintea lui (la nivel constient, cat si la nivel incontient), astfel incat interventia terapeutica sa dea roade.

Dupa investigatie si explicatii (conceptualizare), urmeaza interventia specifica problemelor clientului. Aceasta consta in folosirea unor instrumente, tehnici si exercitii. Este foarte important ca, in momentul in care interventia/psihoterapia a inceput (aceasta implica si eforturi ale clientului inafara sedintelor de psihoterapie, de aproximativ  5-15 minute/zi), clientul sa fie monitorizat cu atentie de psihoterapeut.

Din relatarile unor clienti de-ai mei din afara tarii, in occident, un psihiatru nu prescrie o reteta fara sa il trimita pe pacient si la psiholog, altfel risca sa il vada periodic pe acest pacient, venind dupa reteta, de fiecare data cand simptomele revin, deoarece medicamentele nu pot schimba ce se intampla in mintea omului.

Psihoterapeut / Psiholog Cluj – Stela Neamt

Cabinet de Psihologie 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *