Există patru tipuri de tulburare de personalitate borderline (BPD). Aceste patru forme sunt cele mai acceptate și au fost stabilite de expertul în domeniul tulburărilor de personalitate, Theodore Millon.
Aceste tipuri sunt:
1. Impulsiv: Acest tip se caracterizează prin comportamente impulsive și adesea periculoase. Persoanele cu BPD de tip impulsiv pot acționa fără a ține cont de consecințe sau de ceilalți. Exemple de comportamente includ binge eating, cheltuieli excesive, sex neprotejat, consum de alcool sau droguri, precum și izbucniri de furie sau lupte fizice.
2. Descurajat: (cunoscut și sub numele de BPD liniștit): Persoanele cu acest tip de BPD se tem de abandon și pot lua măsuri extreme pentru a preveni abandonul real sau imaginar. În comparație cu alte tipuri de BPD, acești oameni își țin adesea emoțiile înăuntru și tind să se autoacuze mai degrabă decât să dea vina pe alții. Semne ale BPD descurajat includ clinginess, codependență, nevoia excesivă de aprobare și auto-vătămare sau comportament suicidar.
3. Autodistructiv: Persoanele cu acest tip de BPD se confruntă cu auto- ură și adesea se simt amărâte. Exemple de comportamente ale persoanelor cu BPD autodistructiv includ abuzul de substanțe (droguri recreaționale și medicamente prescrise) și activități riscante care implică căutarea de adrenalină, fără a se pregăti în prealabil.
4. Petulant (tumultuous, indraznet): Acest tip de BPD este caracterizat de ostilitate și reactivitate. Persoanele cu BPD petulant pot fi critice, irascibile și se simt adesea nedreptățite. Ei pot avea dificultăți în relații și pot fi provocatori sau răzbunători.
Este important de menționat că suprapunerea simptomelor există între aceste tipuri și că nu toți furnizorii de servicii medicale sunt de acord cu numărul exact de tipuri de BPD sau cu simptomele comune pentru fiecare dintre ele.
Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de ajutor, este recomandat să consultați un psihiatru sau psiholog clinician, psihoterapeut.
MCMI®-III este un instrument clinic axat pe evaluarea psihopatologică a personalității, fiind compatibil cu DSM-IV. MCMI®-III a fost creat de Dr. Theodore Millon,
Psiholog Cluj – Psihoterapeut Cluj-Napoca
Cabinet de psihologie – Stela Neamt
Psihologi in Cluj