Personalitatea narcisistă versus tulburare narcisică de personalitate

tulburare narcisică de personalitate

Personalitatea narcisistă este un concept care a captat interesul cercetătorilor și profesioniștilor din domeniul sănătății mintale. Pornind de la mitul lui Narcis din mitologia greacă, în care tânărul Narcis se îndrăgostește de propria sa reflecție în apă și se transformă într-o floare care îi poartă numele, multe persoane sunt descrise de către cunoscuți, colegi sau prieteni ca fiind narcisiste. Totuși, există o diferență importantă între pornirile narcisice pe care le manifestă orice individ, la un moment dat, și adevarata tulburare narcisică de personalitate, o boală clasificată de DSM (Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale) și recunoscută de specialiștii în sănătate mintală.

Ce este narcisismul?

În limbajul comun, narcisismul este considerat a fi tendința unei persoane de a se purta ca și cum totul i s-ar cuveni, de parcă ar fi superioară celor din jur. Relația cu tente narcisice este dificil de susținut, pentru că pretinde o implicare totală și exclusivă coplesitoare. O persoană cu tendințe narcisice se întristează sau se înfurie atunci când cei apropiați dedica timp sau încredere altor persoane, respinge critica sau o percepe foarte personal, are tendința de a da vina pe ceilalți pentru eșecuri sau greșeli. Această atitudine influențează, cu siguranță, relațiile interpersonale, dar persoana rămâne un adult perfect funcțional.

Toti avem o doza de narcissism.

Este important de menționat că toți avem o doză de narcisism. Aceasta este sănătoasă, pentru că ne face să ne dorim tot ceea ce este mai bun în viață. Cu toții ne ghidăm comportamentul în funcție de recompensa emoțională pe care o putem primi. Diferența o face modul de raportare la emoțiile celorlalți. Narcisistul nu are scrupule și nu este interesat de consecințele gesturilor sale asupra celorlalți, singurul lucru important fiind să obțină ceea ce își dorește.

Ce este tulburarea narcisica de personalitate?

Tulburarea narcisică de personalitate este înregistrată de DSM, unde este încadrată în categoria tulburărilor de personalitate dramatice. Este ușor de recunoscut o personalitate narcisică, deoarece individul este stăpânit de o perceptie exagerată a propriei importanțe, are emoții intense și exagerate, o imagine de sine distorsionată, un sentiment exagerat de importanță și o orientare nemiloasă în direcția obținerii succesului și a puterii. Interesul narcisicului pentru cei din jur este minim; el caută admiratia perpetuă a celorlalți, dar este lipsit complet sau aproape complet de empatie.

Cum apare narcisismul, ca boala psihica?

Cauzele narcisismului nu sunt cunoscute în prezent. Precum în cazul altor tulburări de personalitate, există o multime de teorii și se consideră că este vorba despre un model care îmbină cauze biologice, genetice, sociale și psihologice, printre care sunt incluse:

  • Un temperament foarte sensibil încă de la naștere.
  • Experiențe de viață care pot influența dezvoltarea narcisismului.
  • Factori genetici care pot predispune la această tulburare.
  • Interacțiunea cu mediul social și cultural.

În concluzie, narcisismul poate fi o trăsătură comună a personalității, dar când devine o tulburare, afectează semnificativ funcționarea și relațiile individului. Este important să se ofere sprijin și tratament adecvat persoanelor afectate de această tulburare pentru a îmbunătăți calitatea vieții și relațiile interpersonale.

Bibliografie:

  • DSM-V – Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale

Psiholog Cluj – Psihoterapeut Cluj-Napoca

Cabinet de psihologie Stela Neamt

Psihologi Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *