Ziua de 8 Martie, vazuta prin ochii barbatilor.

Un mit stravechi, spune ca Dumnezeu ar fi nascocit durerea de cap, imediat ce a creat femeia. De atunci a rămas întipărit în rândul oamenilor că doar femeia poate folosi această expresie. Doar că, în ziua de 8 Martie această expresie este folosită numai și numai de reprezentanții sexului tare. Asta a reieșit dintr-un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Oklahoma City Thunder din Statele Unite ale Americii.

Cercetătorii spun că, în ziua de 8 martie bărbatul este nevoit să spună cele mai multe minciuni din viața sa.

„Este o zi specială pentru Femei, dar din cauza cadourilor, a atențiilor pe care trebuie să i le acorde celor cu care își petrec viața, bărbații devin depresivi și anxioși. Ziua de 8 Martie începe chiar de la primele ore ale dimineții, atunci când femeia se trezește și-l sărută pasional pe bărbatul din viața sa șoptindu-i la ureche Bună Dimineața. Pentru prima dată în viața de cuplu, bărbatul devine irascibil și spue „nu acum, mă doare capul”!”, explică cercetătorii.

 Tot specialiștii in psihologie, mai spun că ziua de 8 Martie este una în care bărbații mint cel mai mult. Seara, aceștia sunt pur și simplu forțați să spună tot la zece minute: „te iubesc, ori te-am iubit și te voi iubi cu adevărat numai pe tine, ești cea mai bună la pat, sau sufletul contează cu adevărat, cine ești și nu cum arăți, arăți nemaipomenit sau vreau să am trei copii alături de tine și chiar dacă te vei îngrășa, te voi iubi la fel de mult”, fiind doar câteva dintre acestea.

Psihologii spun ca, 8 Martie ar trebui sa fie o zi a privilegiului, nu o zi a obligatiei, o zi a privilegiului de a-si arata o data in plus dragostea, recunostinta si aprecierea pe care o au barbații  fata de „femeile” din viata lor, fie ele mame,  sotii,  fiice,  surori, soacre etc.

Din pacate, multi dintre ei se simt constransi de aceasta sarbatoare. Pe de-o parte din cauza fobiei pe care o au cei mai multi dintre ei in ceea ce priveste shoppingul, pe de alta parte, din cauza aspectelor concrete pe care sarbatoarea le implica: bani, timp, sotie, prietene, colege, idei de cadouri femeiesti.

Daca la toate acestea se mai adauga si faptul ca pe lista sarbatoritelor se afla printre femeile apreciate si obligatii, atunci chinul este complet.devine o zi nefasta, o zi de exploatare a barbatului. Si apoi daca dispare bucuria de a darui, va disparea si bucuria de a primi, iar sarbatoarea isi va pierde din seminificatie.

Iata cateva sugestii oferite de psihologi femeilor, in ai ajuta pe barbati sa treaca cu bine de aceasta zi.

  • Nu trebuie sa ne asteptam si nici sa impunem cadouri materiale consistente, fiindca nu in asta se masoara aprecierea. Din contra, cu cat cadoul e mai mare, cu atat sarbatoarea devine mai mica.
  • Un zambet, o imbratisare, un sarut, un gest frumos si sincer, o floare valoreaza mai mult decat 10 inele cu diamant date din obligatie. Nu trebuie uitat, desigur, faptul ca fiecare om, in cazul de fata fiecare femeie, are limbajul sau propriu al iubirii.
  • Ca partenera, poti sa-ti ajuti consortul sa treaca cu bine prin (si nu peste!) aceasta sarbatoare daca esti inteleapta si ii impartasesti gandurile si asteptarile tale. Tot tu esti aceea care il poti ghida in incercarea de a gasi cel mai potrivit mijloc de a-si exprima aprecierea pentru fiecare femeie din lista sa.
  • Sotul, tatal, fiu etc. trebuie sa stie sau macar sa incerce sa intuiasca modul in care fiecare doamna din lista sa se simte iubita si apreciata. Pentru unele femei, cele mai de pret sunt cuvintele de incurajare sau mangaierile, pentru altele, timpul acordat, serviciile sau cadourile oferite.

Psihologul ne indeamna sa nu uitam ca, 8 Martie nu este o zi in care trebuie doar sa asteptam sa primim, ci mai cu seama o zi in care trebuie sa daruim: dragoste si recunostinta mamelor, bunicilor, persoanelor feminine importante din viata noastra, dar si multumire sotilor, fiilor, tatilor si tuturor celor care ne sarbatoresc pe 8 Martie.

 

Psiholog Cluj, Stela Neamt

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *