Fobii

Fobiile implica de fiecare data aparitia unui sentiment inexplicabil de frica intensa si irationala, atunci cand individul se confrunta cu o anumita situatie, activitate sau obiect.

Fobiile nu sunt cauzate de un pericol real, fiind mai degraba o exagerare in mintea si imaginatia persoanei care simte aceasta teama. Mai multe milioane de oameni in intreaga lume sufera de cel putin o fobie. Marea majoritate a persoanelor cu o anumita fobie realizeaza ca sentimentele de anxietate si frica nu sunt justificate, dar nu se poate controla. Iata cateva tipuri de fobii si clasificarea acestora in functie de natura lor.

Principalele tipuri de fobii:

Au fost identificate sute de fobii diferite, inlusiv fobofobia – teama de fobii. Atunci cand ne referim la fobii, care sunt incluse in cadrul tulburarilor anxioase, acestea sunt impartite in trei mari categorii:

Agorafobia. Persoanele cu agorafobie traiesc un sentiment de frica atunci cand se afla in locuri publice – banci, sali de asteptare sau magazine. Teama devine si mai intensa la gandul ca nu ar putea sa evadeze din acel loc public. Agorafobia afecteaza mai mult femeile decat barbatii – raportul este de 2 la 1. Netratata, aceasta fobie poate face ca persoanele afectate sa se izoleze in propria locuinta. Cu tratament specific, 9 din 10 pacienti depasesc aceasta fobie.

Fobia sociala. A suferi de fobie sociala inseamna mai mult decat a fi timid. Persoanele cu aceasta fobie se confrunta cu anxietate extrema fata de reactia celorlalte persoane si isi vor pune diverse tipuri de intrebari, inainte de a actiona:

  • Ce vor crede ceilalti legat de actiunile mele?
  • Ceea ce spun este adecvat?
  • Ce parere vor avea cei din jur despre mine?

Pentru ca fobia sociala netratata duce adesea la evitarea contactului social, aceasta poate avea un impact negativ major asupra relatiilor sociale ale unei persoane.

Fobia specifica – o teama irationala de obiecte sau situatii specifice.

Zoofobia. Zoofobia este un termen general care cuprinde un grup de fobii specifice care implica animale. Exemplele includ: arahnofobiateama de paianjeni, ofidofobiateama de serpi, ornitofobiateama de pasari si apifobiateama de albine. Aceste fobii se dezvolta adesea in copilarie si, uneori, dispar odata cu inaintarea in varsta.

Claustrofobia reprezinta teama anormala de a fi in spatii inchise. O persoana cu claustrofobie nu poate merge cu liftul, prin tuneluri sau alte spatii mai stramte. Aceste persoane cauta adesea sa se plaseze in apropierea iesirilor sau a ferestrelor in interior – modalitati in care sentimentul de frica poate fi tolerat, dar nu dispare complet.

Acrofobia. Acrofobia este teama excesiva de inaltimi si se manifesta ca o anxietate severa. Persoanele cu acrofobie ar putea avea un atac de panica, doar prin simpla urcare a unor trepte. Uneori, frica este atat de mare, incat persoana afectata nici nu se mai poate misca.

Fobiile determina oamenii sa schimbe modul in care traiesc, in scopul de a evita obiectul fricii lor. Mai mult, acestia incearca sa ascunda propriile fobii celor din jur. Unele persoane cu fobii au probleme in viata sociala, la scoala sau isi pot pierde chiar si locul de munca. In acest sens, este important sa se supuna tratamentelor medicamentoase sau terapiilor specifice de combatere a fobiilor.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală dă rezultate foarte bune în tratamentul fobiilor specifice. Acest tip de terapie își propune să ajute pacienții să se expună treptat la situațiile temute, până când situația nu mai declanșează răspunsul de frică.

Pacienții sunt învățați să-și identifice gândurile anxioase și să le înlocuiască cu gânduri mai realiste și adaptative. Însușirea unor tehnici de relaxare poate ajuta persoanele să facă față mai eficient stresului și reacțiilor fizice legate de fobia respectivă.

Psiholog Cluj / Psihoterapeut – Stela Neamt

Cabinet de psihologie