“Dragostea imatura spune \’Te iubesc pentru ca am nevoie de tine\’. Dragostea matura spune\’Am nevoie de tine pentru ca te iubesc\’.” – Eric Fromm
Dorința, îndrăgostirea și iubirea matură sunt susținute de 3 sisteme diferite!
Dorința sexuală are la bază sisteme neuronale specifice, printre care se numără hipotalamusul și amigdala.
Îndrăgostirea (sau iubirea pasională) este asociată cu o activare crescută a dopaminei, noradrenalinei și a căilor neuronale prin care simțim plăcere. Activarea acestor neurotransmițători este asociată cu energie crescută, insomnie, stare de fericire generală,entuziasm, bătăi accelerate ale inimii, puls crescut. Dopamina este în mod deosebit substanța care ne dă senzația de dor, de tânjire după o anumită persoană și senzația că trebuie neapărat să îl/o vedem și că nu ne putem abține. De asemenea, nivelul serotoninei este scăzut, ceea ce explică tendința de a ne gândi obsesiv la persoana „x”. (Persoanele care suferă de tulburarea obsesiv-compulsivă și cele îndrăgostite, au niveluri similare de serotonină scăzută…)
Iubirea matură, sau pe termen lung, implică de obicei emoții de calm, siguranță, apropiere emoțională a partenerilor. Aceasta este asociată cu eliberarea hormonilor oxitocină și vasopresină.
Fiecare dintre aceste sisteme are rolul lui în formarea unei relații.
Atracția sexuală ne motivează să căutăm parteneri. Putem fi atrași de mai mulți posibili parteneri în același timp, fără vreo implicație asupra sentimentelor noastre de iubire! Asta pentru că dorința sexuală sau atracția funcționează pe un mecanism cerebral diferit de îndrăgostire sau iubirea matură.
Apoi începem să preferăm sau să ne focalizăm pe o persoană anume și aici apare îndrăgostirea, obsesia, pasiunea. Studiile realizate de neurobiologul Helen Fisher arată că faza de îndrăgostire pasională este limitată în timp și durează între 6 luni și un an și jumătate (dacă cei doi mai sunt încă împreună, bineînțeles). Cu alte cuvinte, suntem biologic programați să nu mai simțim fluturași după o vreme. De ce?
În primul rând pentru că este foarte costisitor pentru funcționarea noastră zilnică să fim îndrăgostiți tot timpul! Vă puteți imagina? Cum ne-am mai putea concentra la serviciu? Cum am mai putea dormi? Am fi ca drogați zilnic. Da, îndrăgostirea este cel mai puternic drog natural la care ne putem gândi.
(Evident, nu ne putem abține să nu ne întrebăm cum ar arăta existența noastră pe Pământ dacă am fi mereu îndrăgostiți. Poate și prea multă muncă strică…)
Bibliografie:
Dr. Helen FISHER- “De ce el? De ce ea?” Editura: Humanitas Numar pagini: 320Data aparitiei: 2013ISBN: 9789735041670
http://www.helenfisher.com/downloads/articles/15npolve.pdf
Psiholog Cluj, Stela Neamt